top of page

Çanakkale Geçilmez

Güncelleme tarihi: 3 Ağu 2020

1. Dünya Savaşı’nın en unutulmaz savaşlarından biri de Çanakkale Savaşı’dır.

Karada ve denizde yürütülen bu savaş baştan sona bir kahramanlık destanıdır. Her modeli yaparken önce derin bir araştırma yaparım. Çanakkale savaşında hizmet vermiş gemiler ve onların imkansızlıklar arasında başardığı zaferler beni her zaman çok fazla etkilemiştir. Tarihin sayfaları arasında adını kocaman yazdırmış olan üç geminin modelini yapmış olmaktan her zaman gurur duyarım.


Nusrat, Muavenet-i Milliye ve Sultanhisar'ın hikayelerini kendi sayfalarında okuyabilirsiniz.


Ancak bu modellerimin hepsinin rol oynadığı "Çanakkale Geçilmez" destanının bugüne yansıyan bir geleneğini burada sizlerle paylaşmak isterim.


Çanakkale Geçilmez



Tarihin akışını değiştiren savaşta, 19. Tümen Komutanı olan ve aynı zamanda Albay rütbesiyle Anafartalar Grup Komutanlığı’na komutanlık eden Mustafa Kemal de kurguladığı strateji ile savaşın gidişine yön verir. Askerlerimizin ölümüne çarpışıp, destan yazdığı bu savaşın sonunda “Çanakkale Geçilmez” sözü tarihe altın harflerle yazılır..



Ve bugün de Çanakkale Geçilmez!.


18 grostonu aşan gemilerde gemideyken yaşanan her şey güverte seyir jurnali (deck log book) ismi verilen deftere günlük olarak kayıt edilir. Rüzgarın, denizin durumu, gidilen rota, görüş mesafesi, basınç, sıcaklık gibi bilgiler saatlik olarak kaydedilir, seyir sırasında geçilen bölgeler deftere yazılır. Gemi jurnali gemi kaptanı nezaretinde ikinci kaptan tarafından yazılır.

Jurnale örneğin “şu saatte İstanbul Boğazı’nı geçtik”, ya da “Kilitbahir geçildi” gibi notlar düşülür. Yazılı bir kural olmamasına rağmen adet olarak Türk gemiciler Çanakkale Boğazı’na ilişkin seyirlerini jurnale “şu saatte Çanakkale çıkıldı” ya da “şu saatte Çanakkale Şehitlik Abidesi 2 milden selamlandı” ifadeleriyle kayıt ederler. Çünkü bilirler ki, ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!


Ve bir zorunluluk olmamasına rağmen Çanakkale Boğazı seferi sırasında şehitlikler Türk ticari gemiler tarafından düdükle, Türk askeri gemiler tarafından ise bayrakla selamlanırlar.

Model Gemilerimin arasında yer alan ve Çanakkale Savaşı’nda büyük yararları bulunmuş Nusrat, Muavenet-i Milliye ve Sultanhisar, aynı kahraman askerlerimiz gibi Çanakkale’yi geçilmez kılmışlardır. O nedenle sitemdeki bu gemilerin sayfalarına Çanakkale Geçilmez işareti koymayı uygun buldum.


Çanakkale’ye selam olsun. Tüm şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyoruz.

112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page